top of page

Відкрите нове найбільше просте число


Математик з США Кертіс Купер з Центрального університету Міссурі відкрив 49-е найбільше на сьогоднішній день просте число Мерсенна. Математику Куперу вдалося відкрити число, що складається з 22 338 618 десяткових цифр. Найбільше в світі просте число дорівнює М74207281 = 274207281 - 1 (за формою чисел Мерсенна, яка представлена у вигляді Mn = 2n - 1, де n - це натуральне число).

Французький математик Марен Мерсенн, автор теорії "чисел Мерсенна"

Як відомо, просте число - це натуральне число, які має рівно два дільника - одиницю і саме себе.

Відкриття нового числа відбулося завдяки проекту GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), який використовує комп'ютери користувачів Мережі.

Алгоритм виявлення подібних чисел базується на їх пошуку у формі чисел Марена Мерсенна, які мають вигляд 2p - 1, де p також є простим числом.

За допомогою цього алгоритму і були знайдені 15 останніх і найбільших простих чисел.

Взяти участь в цьому проекті може кожен охочий. Для цього досить встановити програмне забезпечення з офіційного сайту GIMPS. Визначення простоти числа проводитися за допомогою тесту Люка-Лемера, суть якого полягає в тому, що простим число Мерсенна може бути тільки тоді, коли член послідовності р-2 ділиться на це число. Щоб знайти найбільше просте число, учасники проекту перевіряють число Мр за допомогою отриманих від сервера GIMPS простих «експонент» р.


Пошук таких чисел має і практичне значення. Приміром, не так давно GIMPS допоміг виявити помилку в процесорах Intel Skylake, що працюють при високому завантаженні.

Примітно, що останній раз найбільше просте число також відкрив Купер в 2013 році - воно виявилося рівним 257885161 - 1 і містило більше 17000000 цифр. Тоді за це відкриття математик отримав три тисячі доларів.

На даний момент наука знає про 49 простих числах Мерсенна. Загальна ж кількість простих чисел - нескінченна.



Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
bottom of page